Přijďte s námi oživit pradávný zvyk vynášení Morany a oslavit příchod jara!

Trocha historie

Vynášení Morany je starodávná tradice, která se dochovala ze slovanských dob až do dnešní doby. Pro naše předky byl rituál vynášení zimy a vítání jara velmi významnou událostí. Vždy se slavil v postním období před Velikonocemi. Konkrétní týden se však na jednotlivých územích Čech lišil. Nejčastěji se se vítání jara slavilo během 5. neděle postní, která je právě díky zvyku vynášení smrti pojmenována jako Smrtná neděle.

Samotný průběh obřadu vítání jara a vynášení Morany se lišil v závislosti na kraji. Princip však zůstal všude stejný. Základem bylo vytvořit z různých materiálů figuru. Vždy se používaly materiály, které již nebyly potřebné (větve, listí, stará sláma, tráva apod.). Dbalo se však na bohatou výzdobu figuríny. Mladí Moranu strojili do bílého a zdobili ji ozdobami z vyfouknutých vaječných skořápek a prázdných šnečích ulit, tedy symbolů smrti a zmaru – vždyť Morana měla představovat smrt, nemoci, bídu a všechno, co lidem škodí.
Obřad vynášení Morany začínal v samotné vesnici, odkud se figurína v průvodu za doprovodu zpěvu nesla k místnímu potoku či příkopu, do kterého byla vhozena. Na některých místech se figura dokonce zakopávala do země. I samotné pojmenování pro figuru se teritoriálně lišilo. Nejznámější jméno je sice Morana, označuje se však také jako Morena, Mařena, Smrtka či Marzana.

Pozvánka

A protože pozvolna nastává čas, kdy Morana ztrácí vládu nad krajinou, rádi bychom pozvali všechny, kteří již netrpělivě očekávají jaro, na tradiční vynášení Morany.
Akce se bude konat na Smrtnou neděli, 18. 3. 2018. Sraz bude v parku u Volyňky (u Jamry) ve 14hod. Vyrobíme si Moranu, ošatíme ji, ozdobíme a průvodem za doprovodu chřestítek a bubínků se vydáme parkem k bikrosce, kde společně zimu utopíme a oslavíme příchod jara. V areálu bikrosky se můžete těšit na doprovodný program (soutěže a hry) a opékání buřtů (které nezapomeňte doma).
S sebou vezměte: vyfouklá vajíčka, šnečí ulity, chřestítka, bubínky (nebo jiné hudební nástroje do průvodu), buřty.

Těšíme se na Vás!
Vimperk žije!